Follow

Verhoging vrije ruimte WKR 2020 van 1,7% naar 3%

Eerder dit jaar werd al bekend dat de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling m.i.v. 2020 verhoogd zou worden naar 1,7%

Door de coronacrisis heeft het kabinet besloten deze vrije ruimte voor 2020 te verhogen naar 3%. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om de medewerkers extra tegemoet te komen als het gaat om vergoedingen/verstrekkingen die niet onder de gerichte vrijstellingen of nihil waarderingen vallen. Let op; Dit geldt voor de eerste €400.000. Daarboven geldt nog steeds het tarief van 1,2%. Bij overschrijding van de vrije ruimte geldt nog steeds een eindheffing van 80%. Dit blijft onveranderd.

fotolia_63466770.jpg

Vrije ruimte in Nmbrs

Op dit moment is Nmbrs nog zo ingericht dat er 1,7% aan vrije ruimte berekend wordt. Wanneer je een overzicht uitdraait van de werkkostenregeling bij je maandelijkse salarisdocumenten zie je dit terug. Als je de vrije ruimte voor 2020 tot op heden wilt berekenen, mag er dus uitgegaan worden van 3% van de fiscale loonsom (tot €400.000 euro). Het bedrag aan vrije ruimte en resterende ruimte op dit overzicht is dus niet actueel. Hiervoor wordt in juni (of periode 7 bij een 4-weken verloning) een eenmalige correctie gemaakt.

Onbelaste vergoeding DGA's

Veel DGA's maken gebruik van de mogelijkheid om standaard maandelijks 1,7% van het fiscale loon direct onbelast uit te keren. Dit kan via de loonstrook, maar kan ook buiten de salarisadministratie om. Indien dit via de salarisadministratie gaat, zullen we dit percentage niet wijzigen voor 2020.

Je kunt er dus voor kiezen om bovenop deze 1,7% nog 1,3% netto extra netto uit te betalen. Dit kan met terugwerkende kracht vanaf januari. In dat geval dien je dus het verschil nog na te betalen.

Voorbeeld

In onderstaand voorbeeld gaat het om een DGA met een fiscaal loon van 3835,70 euro. Volgens onderstaand overzicht mag de DGA 1,7% van dit bedrag netto vergoeden; 65,21 euro. Omdat de vrije ruimte verhoogd is naar 3% mag er 115,07 euro per maand uitbetaald worden. Dit zorgt er voor dat er over de eerste maanden nog 49,86 euro nabetaald mag worden en vanaf de eerstvolgende maand er 49,86 extra netto betaald mag worden bovenop de netto salarisstrook.

Schermafbeelding_2020-05-22_om_15.57.15.png

Je kunt er ook voor kiezen om aan het einde van het jaar een eindafrekening te maken, en het verschil dan nog na te betalen.

Wanneer je wel maandelijks de volle 3% netto onbelast wilt vergoeden, maar je wilt niet dat het totale netto maandsalaris wijzigt, dan willen we je vragen contact met ons op te nemen. In dat geval dienen we met terugwerkende kracht het fiscaal loon dusdanig te verlagen, dat je netto op hetzelfde uitkomt. Een mail naar support@wepayroll.com is dan voldoende, en we zullen dit dan meenemen met de eerstvolgende salarisrun.

 Bron:https://www.rendement.nl/werkkostenregeling/nieuws/vrije-ruimte-wkr-tijdelijk-opnieuw-verhoogd.html

 

Have more questions? Submit a request

Comments

Powered by Zendesk